Infiltratii ghidate ecografic

Ce sunt infiltratiile ghidate ecografic?

Infiltratiile, in ansamblul lor,  sunt proceduri terapeutice in general, dar si diagnostice uneori, prin care se injecteaza un medicament sau o substanta lichida intr-un tesut.

De regula, aprecierea locului optim de injectare se face pe baza unor repere anatomice. Metoda are grade diferite de acuratete in functie de locul ales.

Infiltratiile ghidate ecografic presupun vizualizarea acului in tot traiectul sau din momentiul in care strapunge pielea si pana ajunge in locul unde trebuie injectata substanta aleasa.

Aceasta este singura metoda cunoscuta pana acum de a injecta cu siguranta de 100% medicamentele in tesuturi moi: tendoane, muschi, ligamente, cavitati articulare.

Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – Platelet Rich Plasma) constau in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de proteine esentiale in procesul de vindecare a leziunilor musculoscheletale rezultate in urma unor traumatisme la nivelul tendanelor, muschilor si articulatiilor. Aceasta plasma imbogatita este obtinuta din sangele propriu al pacientului. Acesta se recolteaza si se centrifugheaza maxim 15 minute. Se obtine astfel o plasma cu o concentratie de pana la 5-10 ori mai mare de trombocite. Aceste trombocite contin acele proteine, numite si factori de crestere, care, infiltrate in leziune, accelereaza procesul de vindecare. Aceasta metoda produce doar un mic disconfort la locul injectarii.

Cum realizez serviciile de infiltratii ghidate ecografic

Intotdeauna incep cu o ecografie a regiunii anatomice unde trebuie efectuata infiltratia. Aceasta are rolul de a confirma existenta patologiei si gasirea caii anatomice sigure pentru a nu leza vase de sange, nervi sau alte structuri importante ce se pot interpune intre ac si tesutul tinta.

Dupa alegerea traiectoriei  fac o antisepsie de nivel chirirgical a pielii in acelasi mod ca pentru o interventie chirurgicala. Toate materialele folosite sunt sterile astfel incat riscul de complicatii infectioase este extrem de redus. Pacientul poate urmari pe ecranul ecografului sau pe ecranul aditional din cabinet parcursul acului si injectarea substantei la locul dorit.

Dupa terminarea procedurii si scoaterea acului locul punctiei este pansat cu un plasture steril rezistent la apa pe care pacientul este rugat sa nu il scoata pentru 48 de ore. Fiind rezistent la apa pacientul poate face dus in mod normal.

Conduita post infiltratie va fi discutata cu fiecare pacient in mod individual intrucat nu pot fi facute recomandari generale, patologia tratata fiind varsta si pacientii diferiti.

Ce afectiuni se trateaza prin infiltratiile ghidate ecografic?

– afectiuni artrozie ( de uzura) ale tuturor articulatiior
– afectiuni inflamatorii ale tendoanelor, muschilor si articulatiilor
– punctii articulare diagnostice
– biopsii ghidate de tesuturi moi

Care sunt recomandarile pentru pacienti?

Ecografia musculoscheletala si infiltratiile ghidate nu necesita pregatiri prealabile. Este bine sa nu aveti bijuterii la dumneavoastra si sa fiti imbracati in haine comode. Functie de zona care urmeaza sa fie investigata, este posibil sa fie necesar sa va schimbati intr-un halat.

Pentru urgente
va rugam sa sunati la

Consultatia se face doar pe baza de carte de identitate in format original.